Bu Hafta ; ’’ HAVADAN SUDAN KONUŞALIM ’'
Bu Hafta ; ’’ HAVADAN SUDAN KONUŞALIM ’'
Günümüzün trendi ve aynı zamanda zorunluluğu haline gelen yenilenebilir enerji teknolojilerine genel anlamda az veya çok hepimiz hakimiz.
Günümüzün trendi ve aynı zamanda zorunluluğu haline gelen yenilenebilir enerji teknolojilerine genel anlamda az veya çok hepimiz hakimiz.
Bu teknolojiler, sanayi devrimiyle birlikte hız kazanan hava kirliliğini yani atmosfere salınan karbon emisyonunun azaltılmasını ve enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlar. Bu teknolojilerin en önemli özelliği sürdürülebilir olmalarıdır. Fosil yakıtlar gibi hem tükenen hem de kirleten sürdürülemez kaynaklardan uzaklaşan dünya, mevcut teknolojileri geliştirirken yeni teknolojiler de üretmeye çalışıyorÜlkemizde ve dünyada, havadan ve sudan üretim yapan enerji sistemlerine örnek verecek olursak :
-RÜZGAR TÜRBİNLERİ
-GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
-HİDROELEKTRİK SANTRALLER
-DALGA VE SU GELGİTİ İLE ENERJİ ÜRETEN SİSTEMLER VB.
Bu sistemlerin yanı sıra özellikle son yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası oluşan enerji kriziyle birlikte konut ve ticari yapılar için alternatif yeni teknolojik ürünler dikkat çekmeye başlamıştır. Şimdi bu ürünlerden bahsedeceğiz :
1-SOLARWALL
Güneşle hava Isıtılır mı?
Yukarıda adı geçen teknolojilerin yanında yeni bir teknoloji daha son yıllarda dikkat çekmeye başladı. Isınma ihtiyacını gidermek için Güneş enerjisini kullanan ilkel teknolojiler bulunuyor olsa da ticari değer taşıyan, endüstriyel üretime geçebilmiş gerçekçi bir ürün bulunmuyordu. SolarWall, tam da bu açığı kapatmış niş bir teknolojidir. Güneş enerjisi ile ısınan SolarWall panelleri, dış ortamdaki taze havayı ısıtıp iç ortama aktarma mantığı ile çalışıyor. Bu sayede ortamı ısıtmak için kullanılan fosil yakıtın önemli bir kısmı kullanılmamış oluyor. Hem tasarruf ediliyor hem de karbon salımının önüne geçilerek kullanıcının karbon ayak izi azaltılıyor.
SOLARWALL NEDİR?
Solarwall
• Enerjisini güneşten alır.
• Taze hava kullanarak havalandırma ve prosese aktarır.
• Ortam ısıtması ve soğutmasına katkıda bulunur.
• Proses için ısı enerjisi sağlar.
• Güneş enerjisinin termal enerjiye dönüşümünü yüksek verimle sağlar. Bu sayede; klasik iklimlendirme ve proses sistemlerinde tüketilen enerji miktarını %95’e varan oranda azaltır.
• Nano düzeyde işlenmiş yüzey kaplamasına sahiptir.
• Güneş ışınlarını maksimum düzeyde absorbe eder.
• Emilen ısıyı mikro perforasyonlu yapı ile dış ortamdan alınan taze havaya aktarır.
• Sera gazı emisyonlarını düşürür.
• Bakım gerektirmez.
• 40+ yıl kullanım ömrü sonunda geri dönüştürülebilir.
SolarWall ısıtma ve ısınma ihtiyacı olan her yerde kullanılabilen çevreci bir teknolojidir. Endüstriyel üretim tesisleri, depolar, kamu binaları, okullar, hastaneler, kurutma tesisleri, seralar, alışveriş ve yaşam merkezleri, çiftlikler ve kümesler gibi birçok yapıda uygulanmış örnekleri mevcuttur.
Özellikle boya kurutma, gübre kurutma, çamur kurutma gibi endüstriyel kurutma proseslerine entegre olarak yüksek verim alınmaktadır. Sebze, meyve, çay, kahve, kakao, fındık, baharatlar gibi birçok ürünün kurutulmasında da SolarWall teknolojisi kullanılmaktadır.
Ayrıca Güneş enerjisi ile kurutulmuş bu ürünlerin ambalajlarında, SAHWIA’nın (Solar Air Heating World Industry Association) Solar Air Logo’ları kullanılabilir. Bu logolar ürünlerin üretimi sırasında çevreyi kirletmeyen, temiz Güneş enerjisi kullanıldığına dair kalite güvencesi niteliğindedir. Kullanıcılar karbon azaltımı ve sürdürülebilirlik konularındaki katkılarını bu sayede gururla gösterebilirler.
Hem Elektrik Hem Sıcak Hava
Aynı zamanda PV ile SolarWall’u kombine olarak da kullanmak mümkün. PV paneller Güneş enerjisi ile elektrik üretirken bir yandan da ısınır. PV panellerde oluşan bu ısı enerjisi aslında istenmeyen bir yan üründür. Çünkü fotovoltaik panellerin ısınması demek ömrünün azalması demektir. PV için atık olan ısı enerjisi SolarWall için kaynak niteliğindedir. SolarWall, PV üzerindeki ısıyı emerek nitelikli enerji olarak kullanır ve PV panelleri soğutarak ömrünü uzatır. Bu mutualist yapı PV/T olarak isimlendirilen bir kojenerasyon sistemidir, tümleşik bir enerji çözümü olarak SolarWall panellerini ve fotovoltaik panelleri birleştirir. Isının bu yer değiştirebilme yeteneği, ayrıca sera etkisini düşürmede de önemli bir rol oynamaktadır.
Taze Havanın Önemi
Buradaki bir diğer önemli nokta ise sistemin %100 taze hava ile çalışması. Havalandırılmayan bir ortamı düşünelim. Bir süre sonra ortam havası tekrar tekrar solunduğu için havada bulunan oksijen miktarı azalır ve rahatsız edici sağlıksız bir ortama dönüşür. Bu yüzden bulunduğumuz kapalı ortamları havalandırma ihtiyacı hissederiz. Dış ortamdaki taze havayı kullanmak ise maliyetli bir iştir. Çünkü soğuk bir havayı ortam sıcaklığında kullanılabilir hale getirmek için ısıtmak, yani enerji harcamak gerekir. SolarWall işte tam bu noktada devreye girerek Güneş enerjisi ile taze havayı ısıtır ve ortam %100 taze sıcak hava ile beslenir. Ortamda bulunan insanlar için temiz bir nefes almak verimlerini arttırır ve sağlıklıdır. Ayrıca pandemi koşullarında okul, AVM, ofis ve kreş gibi kapalı ortamların %100 taze hava ile havalandırılmalarının önemi Türk Makine Mühendisleri Odası ve T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi otorite kurumlarımızca, Dünyada ise CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ve EPA (United States Environmental Protection Agency) gibi çok sayıda çevre sağlığı kuruluşunun yayınlarıyla vurgulanmıştır.
Karbon Vergisi
Avrupa kıtası 2050 yılında karbon nötr bir kıta olmayı hedeflemektedir. Bununla ilgili alınan kararların sonucu olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı geliştirilmiş ve bu çerçevede vergi mekanizması oluşturularak Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) AB tüzüğü olarak açıklanmıştır. Kısaca karbon vergisi, “Pricing Carbon” yani karbonun fiyatlandırılması şu anda dünyanın bir diğer gündemidir. Dünya ticaret sahasında üreticiler, yaptıkları karbon salımına bağlı olarak vergilendirilecekler. Örneğin bir firma Avrupa’ya ürünlerini ihraç ederken, ürünü üretirken kullandığı fosil yakıtların bedeli olarak karbon vergisi ödemek zorunda kalacak. Bu vergiyi aşmak içinse kullandığı enerjiyi yenilenebilir teknolojilerden sağlaması beklenecektir. SolarWall, üreticilerin sınırda karbon vergisinden korunmaları için kullanabilecekleri, karbon salımını azaltan en güçlü yenilenebilir enerji teknolojilerinden birisidir.
Bu Hafta ; ’’ HAVADAN SUDAN KONUŞALIM ’’
2-KORHUS FİLTRE SİSTEMLERİ
Yaz geldi ve denizle birlikte havuz sezonu da açıldı. Havuzların açılmasıyla birlikte her zaman olduğu gibi hijyen problemleri ve aşırı kimyasal kullanımından kaynaklanan sorunlar gündeme oturmaya başladı. Yeterince hijyenik olmadığını düşündükleri için pek çok insan havuzları kullanmaya sıcak bakmazken bu konuda devrim niteliğinde bir çözüm ülkemizden çıkmış görünüyor.
Beş yıllık bir ar-ge çalışmasının ürünü olarak 2022 başlarında üretimine başlanan uluslararası alanda da patentleri alınmış olan KORHUS Havuz Filtre Sistemleri havuz filtrasyonunda yaşanan sıkıntılara getirdiği devrim olarak değerlendirilebilecek çözümlerle sadece ülkemizde değil dünyada ses getirecek bir ürün olarak görünüyor.
Diğer tüm filtre sistemlerinden farklı olduğu incelendiğinde rahatlıkla görülebilen KORHUS bu nedenle ürünü de filtre değil “Ters Yıkamalı Partikül Tutucu” olarak isimlendirmiş.
Özelliklerine bakacak olursak;
• Diğer filtre sistemlerine göre en az % 50 daha yer tasarrufu sağlayan kompakt bir tasarıma sahip.
• Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) gövdesi dış etkenlere, asit, klor ve ozon gibi kimyasallara karşı son derece dayanıklı
• İçinde kullanılan polipropilen filtre materyali dayanıklı, ekonomik ve değiştirilmesi son derece kolay.
• Ters yıkama işlemi 7 saniye gibi kısa bir sürede tamamlanıyor ve bu işlem sırasında tükettiği su miktarı sadece 15 litre. Bu da diğer filtre sistemlerindeki ters yıkama işlemine nazaran % 99’a varan oranda bir tasarruf sağlıyor.
• KORHUS’u diğer filtre sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de filtrasyon sırasında yakalayabildiği partiiküllerin boyutu. Klasik filtre sistemleri içersindeki kum ile 40-50 mikrona kadar partikülleri tutabilirken kum yerine kullanılan cam ve benzeri materyaller ile bunu 30 mikrona kadar düşürebilmektedir. KORHUS 1 mikron ve üzeri tüm partikülleri yakalayarak neredeyse içme suyu berraklığında bir sonuç elde etmenizi sağlıyor.
• 1 mikrona kadar partiküllerin tutulabilmesi ile havuzlarda kullanılmakta olan topaklayıcı, çökeltici kimyasalların kullanılmasına gerek kalmıyor.
• Havuzda üremesi mümkün olan bakterilerin yetişkin boyları da 1 mikrondan fazla olduğu için havuz hijyenini sağlamak için kullandığınız klor miktarını minimize ediyor.
• Kullanılan kimyasalların bir kısmını daha az kullanmanızı bir kısmını da hiç kullanmamanızı sağlarken hem sağlığınıza hem de ekonominize katkıda bulunuyor.
• Tüm bu özellikleriyle diğer filtre sistemlerine karşı tartışmasız üstünlüğünü ortaya koyan KORHUS havuz filtrasyonunda ezberleri bozacağa benziyor.
• Ürünün çok güzel bir yanı da tamamen Türk mühendislerinin eseri olması ve yüzde yüz yerli üretim olması.
3-ISI POMPASI
Isı Pompası Nedir?
Isı pompası, dışarıdan elektrik enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren bir makinedir. Kışın ısıtma maksadı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma için kullanılabilir.

ISI POMPASI SEÇERKEN ŞU SEÇENEKLERE DİKKAT EDELİM:
1-YAPI TİPİ—KONUT-TİCARİ
2-ŞEBEKE TİPİ—MONOFAZE-TRİFAZE
3-DONANIM TİPİ—MONOBLOK-SPLİT
4-KOMPRESÖR TİPİ—INVERTER-ON/OFF
5-DIŞ ENERJİ KAYNAK TİPİ—-SU-HAVA
Isı pompası, bireysel ısıtma sistemi için olmazsa olmaz bir parçadır. Isı pompası bir kaynaktan aldığı enerjiyi başka bir kaynağa aktarma görevi olan bir parçadır. Isı pompası yerden ısıtma sistemlerine göre son derece avantajlıdır. Diğer ısıtma sistemlerine göre %30 ila %40 oranında bir tasarruf sağlayan ısı pompaları, tüm son teknoloji cihazlarda kullanılmaktadır. Isı pompalarının herhangi bir dezavantajı bulunmaz. Isı pompasının en önemli özelliği çevreyi korumasıdır. Bu nedenle de dünyada oldukça fazla tercih edilen bir teknolojik ürün olarak öne çıkar. Isı pompalarının kullanımını yaygınlaştırarak, Türkiye’nin enerji giderlerini önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Türkiye ithal ettiği doğalgazın önemli bir bölümünü binaların ısıtılması amacıyla kazan ve kombilerde direkt yakarak tüketmektedir. Bunun yerine doğalgazla elektrik üretir ve bu elektrikle ısı pompalarını çalıştırırsak, doğalgazı direkt yakarak elde ettiğimiz ısıtma enerjisini rahatlıkla 2 katına çıkarabiliriz. Böylece Türkiye, örneğin 25 milyar dolarlık doğalgaz ithal ederek 50 milyar dolarlık doğalgazın ısıtma gücüne ulaşabilir, aradaki 25 milyar dolara eşdeğer enerjiyi ise kendi havasından ve suyundan bedava elde edebilir. Türkiye ısı pompalarının kullanımını yaygınlaştırarak yurtdışına olan “Enerji Bağımlılığı”nı önemli ölçüde azaltabilir. Tükettiği enerji miktarı artmasına rağmen, yurtdışına olan enerji bağımlılığı yarı yarıya azaltılmış bir Türkiye’nin ne anlama geldiğini takdirlerinize bırakıyoruz. Hava kaynaklı ısı pompaları, ısıtma yaparken atmosferi soğutan bilinen tek sistemdir. Isı pompası bu özelliği ile insanoğlu için en büyük risklerden biri sayılan gezegenin aşırı ısınma probleminin çözümüne katkı vermektedir. Isı pompalarıyla ısıtma yaparken neden olunan CO2 emisyonları, doğalgaz yakarak ısıtma yapan kazan ve kombilerin neden olduğu CO2 emisyonların ¼’ü kadardır. Isı pompalarının kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Kyoto protokolünün bilançosu Türkiye lehine gelişecektir.
Isı Pompalarının en yaygın kullanıldığı yerlerden bahsetmek gerekirse;
1. Bireysel konutların ısıtılması – soğutulması – kullanım sıcak sularının sağlanması
2. Kullanım sıcak suyunun yoğun olarak kullanıldığı oteller, hastaneler ve üretim tesisleri
3. Açık ve kapalı yüzme havuzları
4. Sera ısıtma&soğutma (en yaygın kullanım muz seralarında olmaktadır)
5. Ortam ısıtma ve soğutmanın yapıldığı ticari işletmeler
Yukardaki örneklerin dışında ısıtma ve soğutma ihtiyacının olduğu pek çok farklı proseste de ısı pompaları uygulanmaktadır.
Isı pompaları çalışmak için gerekli enerjiyi elektrik kullanarak karşılamaktadır. Diğer ısıtma sistemlerine göre farkı ise elektrik kullanırken ısıtılan ortama verdiği enerjinin çok daha fazla kısmını hava, toprak veya sudan karşılamasıdır.
Hava kaynaklı ısı pompaları 1 birim elektrik enerjisi kullanarak havadan da ortalama olarak 3,5 birim enerji çekip ısıtılan ortama 4.5 birim enerji vermektedir. Diğer bir deyişle 1kWh elektrik tüketerek ortalama 4.5kWh lik bir enerji vermektedir. Hava kaynaklı ısı pompalarının verimliliği dış havanın sıcaklığı ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Günümüzdeki hava kaynaklı ısı pompaları -25C dış hava sıcaklıklarına kadar çalışabilmektedir. Soğutma amaçlı çalışırken de ısıtmanın tam tersi şekilde soğutulmak istenen iç ortamın enerjisini alıp dış atmosfere verirler. Soğutma prosesinde ise 1kWh lik elektrik tüketerek ortalama 3.2kWh lik bir soğutma yapabilmektedirler.
Toprak/Su kaynaklı ısı pompaları gerekli gördüğü enerjiyi hava yerine yeraltına döşenen borular ile toprak veya yeraltı sularından almaktadırlar. Toprak altındaki sıcaklık yaz&kış hemen hemen aynı olduğu için (bölgeye ve derinliğe göre değişmekle birlikte 10-15C arası) soğuk iklimlerde kışın ısıtma yapılırken, sıcak iklimlerde ise yazın soğutma yapılırken hava kaynaklı ısı pompalarına göre çok daha yüksek verimliliğe sahiptir.
Günümüzdeki enerji maliyetlerine göre bir kıyaslama yapılacak olursa dış ortam sıcaklığı ve gerekli su sıcaklığına bağlı olarak ısı pompası ile ısıtma maliyetleri doğalgaza kıyasla %20-30, elektriğe kıyasla 4.5kat, LPG veya LNG ye kıyasla 4-5kat daha az olmaktadır.
Enerji ihtiyacını LNG ile karşılayan bir otel işletmesi sıcak su üretimini veya havuz ısıtmasını ısı pompası ile yapmaya başladığında yapacağı yatırımı 1 ila 2 yıl arasında amorti edebilmektedir. İdeal amortisman süresi 4 yıl kabul edildiğinde bu tür işletmeler için çok mantıklı bir yatırım olduğu görülmektedir.
Isı pompasını ev ısıtması kullanımı durumunda projeden anahtar teslime kadar çeşitli durumlarda %50 hibe verilebiliyor. Örneklerle açıklayacak olursak :
FRANSA
Fransa’da hükümet, 16 Mart’ta Başbakan tarafından açıklanan esneklik planına göre fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma politikasının bir parçası olarak, mevcut ısıtma sistemlerinin herhangi bir yenilenebilir sisteme dönüşümü için MaPrimeRenov sübvansiyonunu 1000 € arttırmaya karar verdi. Bu artış, 15 Nisan’dan 31 Aralık 2022’ye kadar sunulan tüm yardım başvuru dosyaları için geçerlidir. Ayrıca, 1 Ocak 2023’ten itibaren yeni fosil yakıtlı kazanların kurulumuna yönelik MaPrimeRenov paketleri sona erecek.
15 Nisan’dan 2022 yılı sonuna kadar olan dönemde, mevcut gazlı veya sıvı yakıtlı sistemlerin, ısı pompası ile çalışan hibrid veya bioyakıtlı kazanlar ile yenilenmesi halinde de MaPrimeRenov yardımı 1000€ luk artış yapılacaktır. Bu MaPrimeRenov yardımına halihazırda uygun olan tüm haneleri bu tip bir operasyon için ilgilendirmektedir. Bu, Fransa’nın fosil yakıtlara daha az bağımlı olma politikasına uygun, adil, basit, etkili ve tutarlı bir hızlandırma önlemidir.
Böylece, en düşük gelirli hanelerin bile ısı pompası veya biyogazlı kazanı seçmeleri ve fosil yakıt kullanmalarından daha da avantajlı olacaktır: MaPrimeRenov ile daha önce 8000€ a kadar olan enerji tasarruf sertifikası yardımını 9000€’ya kadar alabileceklerdir. 12000€’ya mal olan bir ısı pompası durumunda, bir gaz yakıtlı kazanının kurulumuna eşdeğer 3000€’luk bir kalan maliyete yol açarken, düşük faturalar ile tasarruf edilmesine yol açacaktır.
İkinci olarak, bir gaz kazanı kurulumu için MaPrimeRenov yardımı talebi 1 Ocak 2023’e kadar talepte bulunulabilir, böylece hanelerin ve işletmelerin uyum sağlamak için zamanları olur.
BİRLEŞİK KRALLIK
Birleşik Krallık’ta hükümet, İngiltere ve Galler’deki evsel ve ev dışı mülklerde ısı pompaları gibi düşük karbonlu ısıtma sistemlerinin kurulumunu teşvik etmek için hibeler sağlayan Boiler Upgrade Scheme (BUS) oluşturdu.
Program 2022’den 2025’e kadar devam edecek. 1 Nisan 2022’den itibaren, düşük karbonlu ısıtma sistemlerinin kurulumunu ve kurulumunu tamamlayan mülk sahipleri program kapsamında destek almaya hak kazanıyor, 11 Nisan 2022’den itibaren tesisatçılar için bir hesap açılacak ve şema yöneticisi Ofgem olacak. 23 Mayıs 2022’den itibaren, program hibe başvuruları ve ödemeleri için açılacak.
45 kWh’ye kadar kurulum kapasitesi için, hava kaynaklı ısı pompasının maliyeti ve kurulumu için 5000 £ ve toprak kaynaklı ısı pompasının maliyeti ve kurulumu için 6000 £ indirim elde edebilecekler. Biyogaz kazanları için ev sahipleri, maliyet ve kurulumda 5000£ luk bir indirim elde edebilirler, ancak bu sübvansiyon yalnızca kırsal bölgelerde ve gaz şebekesine bağlı olmayan mülkleri kapsar. Tesisatı yapanlar hibe için mülk sahibi adına başvuracak ve hibenin değeri fiyattan düşülecektir.
ITALYA
İtalya’da hükümet 4 Mayıs’ta ısı pompası kurulumuna %110 vergi indirimi sağlayan Superbonus 110 teşviklerinin 1 Temmuz 2020’den itibaren uzatılacağını duyurdu. Bu sefer Superbonus 110’un ayrıntılı kuralları olan başvurular için farklı bir süresi var, Kabaca söylemek gerekirse, kat ve apartman dairelerine ısı pompası kurulumu için %110 vergi indirimi 2023’ün sonuna kadar sürdürülecek, daha sonra 2024’te %70’e inecek. 2025’te % 65’e inecek. Müstakil evler ve villalar için 2022 sonuna kadar %110 vergi indirimi uygulanacaktır.
Sadece yukarıda belirttiğimiz ülklerde değil, diğer AB Ülkelerinde de bu konuda benzer hibe destekleri yapılmaktadır.
Sonuç
SolarWall, yenilenebilir enerji dünyasında fark yaratmış sektöründe lider bir teknolojidir. Varlığı ile kazandırdığı faydalara, üretim kalitesinin artmasından maliyetinin azalmasına, enerji krizinde çözüm olmasından karbon vergisinde yaşattığı avantajlara kadar bir çok örnek gösterilebilir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir Dünya bırakma ana gayesi ile çalışmalarında güç bulan SolarWall, Türkiye’nin sayılı alanında lider kuruluşlarından biri olmaya ve değer üretmeye devam edecek.
Kullanılan kimyasallar ya da yeterlince temizlemeyen havuzlar nedeniyle bir çok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır.
Havuzlarınızda kullandığınız geleneksel filtreler tüm partikülleri tutamaz. Filtreden geçerek havuza geri dönen partikül miktarı ne kadar fazlaysa bunlarla mücadele etmek için daha fazla miktarda kimyasal kullanımına ihtiyaç duyulur.
Isı Pompaları ile ilgili olarak da elektrikle ısı pompalarını çalıştırırsak, doğalgazı direkt yakarak elde ettiğimiz ısıtma enerjisini rahatlıkla 2 katına çıkarabiliriz. Böylece Türkiye, örneğin 25 milyar dolarlık doğalgaz ithal ederek 50 milyar dolarlık doğalgazın ısıtma gücüne ulaşabilir, aradaki 25 milyar dolara eşdeğer enerjiyi ise kendi havasından ve suyundan bedava elde edebilir. Türkiye ısı pompalarının kullanımını yaygınlaştırarak yurtdışına olan “Enerji Bağımlılığı”nı önemli ölçüde azaltabilir.
Sevgiyle ve Sağlıkla Kalın
ncmCozdmr
Hüsnü Baysal’ın katkılariyla

Yorum Yazın