Reklamı Geç
Fima Oto Durmuş Yıkar
Dilan Polat
Demirhanlar
Fima Oto Durmuş Yıkar
Oğuz Kağan Neşeli

Oğuz Kağan Neşeli

Mail: [email protected]

Çocuk İstismarını Ve Şiddetini Önlemek Elimizde

Çocuk İstismarını Ve Şiddetini Önlemek Elimizde

* Dünya Sağlık Örgütü’nün  paylaşmış olduğu raporuna göre Dünya'da her yıl 1 milyardan fazla çocuk şiddet ve istismarı maruz kalıyor.

* Bu sayı her yıl artıyor. 2020 senesinde World Vision’ın( Küresel yoksullukla mücadele eden küresel bir kuruluş ) raporuna göre 1 milyar 700 milyon çocuğun şiddet ve fiziksel istismara uğradığı tebit eti.Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık örgütüne göre çocuk istismarı ve şiddeti 18 yaşın altındaki çocukların psikolojik ve beden sağlığını gelişimini  güven duygusunu olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

* DSÖ’nun açıkladığı verilere göre erişkinlerin yaklaşık %27’i çocukluk dönemlerinde fiziksel istismara uğramakta; kadınların %22’si, erkeklerin ise %9’i çocukluklarında cinsel istismara maruz kalmaktadır. 

Çocuk istismarı; fiziksel, cinsel ya da duygusal istismar olarak, çocuk ihmali ise fiziksel ya da duygusal ihmal olarak ayrılmaktadır. İstismar ve ihmalin bu farklı şekilleri yalnız aileleri değil, toplumu, sosyal kuruluşları, yasal sistemleri, eğitim sistemini ve iş alanlarını da etkileyen toplumsal bir sorundur.

* Çocuğa yönelik ihmal, çocuklara yapılan kötü muamelenin en yaygın şeklidir. İhmal, çocuk istismarı kadar görünür bir yara ve iz bırakmadığı için istismar kadar dikkat çekmez, fark edilmez ve çoğunlukla da ihbar edilmez. Ancak ihmal de, çocukta istismar kadar uzun ve kalıcı hasarlara yol açabilir.

* Çocuğa yönelik istismar, aile ilişkilerinde veya yakın ilişkilerde yaygın olarak görülen bir şiddet türüdür. İstismar, ebeveynlerin veya çocuğa bakmakla yükümlü olan yetişkinlerin çocuğun fiziksel, duygusal ve cinsel gelişimini engelleyecek, beden ve ruh sağlığına zarar verecek şekilde davranmasıdır.

* Cinsel istismar, çocuğun güven duygusunun yıkılmasında çok büyük tahribatlara yol açar. Bundan başka, istismarcı çocuğu sürekli sessiz kalması için yönlendirir (bu bizim küçük sırrımız gibi) ya da tehdit eder. Bu yönlendirme çocuğun anlama kabiliyetini aşan bir durumdur. Çocuk bir dizi duygusal tepkiler verir: Kendine ve yakınlarına güvensiz davranma, içe kapanma, kendini suçlama (benim hatam), utanç, depresyon, kaygı, ruhsal gelgitler, öfke tepkileri, uyum problemleri gibi.

* Bilimsel Olarak çocuklarda cinsel istismar belirtileri şunlardır.Uzun ve kısa süreli psikolojik sorunlar Travma stres bozukluğu gösterme • Kabuslar 

Fobiler-korku tepkileri• Uyku bozuklukları • İçe kapanma • Dikkat eksikliği • Tuvalet alışkanlıklarında problemler, gerilemeler, gecikmeler Aşırı fantezi kurma uyurgezerliktir.

Cinsel istismarın en güçlü belirtisi bir, çocuğun ifadesidir. Çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, bunu ciddiye alarak dinlemek gerekir. Eğer idalar inandırıcı ve fiziksel belirtiler varsa hemen güvenlik güçlerine haber verilmesi gerekir.

* Çocuk istismarı önlemek için en önemli etken eğitimdir. Çocuğa iki yaşından itibaren vücudunun özel bölgeleri anlatılmalı, bu bölgelerin onun özel alanları olduğu ve gerektiğinde ancak anne baba ve izin verildiği takdirde de sadece doktorun temas edebileceği öğretilmelidir. Bu eğitimi sözlü bir şekilde veya kitaplar aracılığıyla vermek mümkündür. Bu sayede çocuk, hem kendi özel alanını korumayı hem de başkalarının özel alanlarına dokunmamayı ve/veya bakmamayı öğrenecektir. 

* Çocuk İhmalini ve İstismarını önlemek elimizde onun için çevremizde her şiddete özellikle çocuklara yapılan şiddet ve istismarı  görünce en yakın güvenlik kurumuna haber vermeniz gerekir. Eğer sessiz kalırsak bizde suça ortak oluruz!

Dilan Polat

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Dilan Polat