Dünyanın Dengesini Degiştirecek Olan 5G" Teknolojisi
* İnternetin başlangıcından itibaren en büyük teknolojik devrim 5G hayatımıza giriyor. 5G teknoljisi pek çok alanda devrim niteliğinde gelişmelere kapı açacak.
* Telekomünikasyon firmaları her zamam daha hızlı bir internet bağlantısı bulmanın yollarını arıyorlar.Telefonlarımız saatlerimiz evlerimiz ve arabalarımız kopmayan hızlı bir ağa ihtiyaç duyuyor. Tüm bu cihazların ihtiyaç duyduğu bant genişliğini sağlamak içinse yepyeni bir kablosuz ağ doğuyor. 5G , 4G nin kaldığı yerden devam edecek ve telefon görüşmeleri SMS web'de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerini yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek daha hızlı olacak.
* İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecek. Doğal olarak ilk akla gelen soru 4G den daha hızlı mı kısacası evet. Yani kısa bir HD film 4G hızıyla indirmeniz kusursuz koşullarda 1 saat sürüyor 5G de ise bu süre 8 yada 10 saniyede olacak. 5G indirme hızını saniyede 10 gigabit e çıkaracak Son teknoloji ağ bağlantısı 5G yakın zamanda Global çapta benimsenmesi bekleniyor. Ve bununla beraber adeta mobil internet dünyasında bir devrim olacak Ülkemizde de 2021 yılında 5G aktif hale gelmesi bekleniyor.
* Evlere gelecek 5G internet teknolojisinde ise kablo gibi yeni altyapı yatırımlarına ihtiyaç olmayacak.Yeni teknolojide modemler, interneti Tıpkı cep telefonu gibi havada uçuşan sinyalleri alacak. Ve bunu ev içindeki ilgili cihazlara dağıtacak. Ayrıca 5G teknolojisinin gelmesi ile beraber 5G internete bağlı tüm cihazların birbiriyle konuşabilmesini sağlayacak olan altyapının kilometre taşı niteliğini taşıyor. Yakın zamanda bizi bekleyen yeni mimarilerin teknolojilerin ve donanımların yolunu ayot ve onun yapıtaşı olacak 5G den geçecek gibi duruyor.
* 4G bugün için iyi bir seçim olduğunu söyleyebiliriz belki ancak önümüzdeki 5 yıl içinde gelecek olan ve çoğu ayot ile ilgili uygulamalar için yetersiz kalacağını söylemek lazım bugün 4G veya Bluetooth gibi bağlantısız sistemlere sahip ayot örnekleri yerini kesintisiz bağlantı ve yüksek veri hızı gerektiren sistemlere bırakacak. 1G'den 4G'e kadar kullandığımız bağlantı hizmetlerinde dikey çok erişim söz konusuydu.
* Örneğin 2G bir bağlantı da bir saniye kısa süreli zaman aralıklarına bölünüyor ve o bağlantıda yer alan her kullanıcıya bir kısmı tahsis ediliyordu. Belki de en can alıcı kısmı şu: hiçbir kullanıcı bir başkasına tahsis edilen bağlantı kanalına erişemiyordu. Çok sayıda cihazın böyle bir bağlantı ile birbirleri ile haberleşmesi pek mümkün görünmüyor. imkansız olmasa bile her bir cihaz için ayrılan zaman aralıklarının göze alınamayacak kadar lüks ve yetersiz olduğunu söylemek gerek.
* Bu yüzden dikey olmayan çoklu erişim mantığının geliştirilmesi üzerine birçok araştırma yapılıyor. Gelecek olan yeni sistemlerde birden çok kullanıcının aynı bant genişliği kanallarında yer alması sağlanarak daha adil bir kullanım ve daha iyi bir veri alışverişinin önü açılmış olacak.
* Endüstri 4.0 da yakından ilgilendiren bu konuda dünyayı yakalayabilecek miyiz yoksa geriden gelip direkt 5.5G mi geçiş yapacağız bunu zaman gösterecek.
Yorum Yazın