EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ÖNEMİ
* Hepimizin bildiği gibi eğitim her insanın hakkıdır. Eğitimin gerçekleşebilmesi için bazı temel unsurların hazır bulunması gerekmektedir. Öğrenci, öğretmen, veli, okul binası ve içeriği gibi. Her öğrencinin eğitim hakkını eşit düzeyde kullanabilmesi için eşit şartlarda eğitim alması da gerekmektedir.
* Ülkemizde eğitimde başarı bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir. Bunun sebepleri arasında ailelerin eğitime bakış açısı temel unsur olarak gösterilse de, Öğrencilerin eğitime ne kadar kaliteli erişebildiği de gösterilebilir. Artık teknolojiyle tanışmayan insan sayısı çok az. Dolayısıyla yeni nesil teknolojiyle çoktan tanıştı. Her alanda olduğu gibi eğitimde de teknoloji çok büyük rahatlık. Hatta günümüz pandemi şartlarında zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır.
* Günümüzde birçok okulda akıllı tahta bulunmamaktadır. Akıllı tahta kullanımı ile eğitimde öğrencilerin karşılaştığı uyarıcı sayısı artmış, bununla beraber eğitimin kalitesi de artmıştır. Ancak biraz önce vurguladığım gibi teknoloji günümüz şartlarında zorunluluk haline gelmeye başlamıştır ve birçok öğrenci teknolojik yetersizlikler yüzünden eğitime yeterince katılamamaktadır. Öğrenciler evinde interneti olmadığı ya da kendilerine ait teknolojik cihazları bulunmadığı için canlı derslere yeterince katılamamakta, bazen hiç katılamamaktadır.
* Canlı dersleri eksiksiz takip eden öğrencilerle hiç canlı derse giremeyen öğrenciler sene sonunda aynı sınava girerek kaderlerini belirlemek zorunda kalmaktadır. Bazı öğrencilerin bu olumsuz şartları haberlere konu olarak onlar için çözüm bulunsa da, onlarla aynı kaderi paylaşan diğer öğrenciler için daha kalıcı, daha köklü çözümler üretilmeli.
* Bu sorunların ortadan kaldırılması için daha kitlesel çözümler bulunabilir. Gsm operatörleri ile anlaşılarak eba, zoom gibi eğitim amaçlı kullanılan uygulamalar için ücretsiz internet kotası arttırılabilir. Yerli teknoloji firmalarıyla anlaşılarak vergi indirimi gibi avantajlarla ücretsiz tablet dağıtılması sağlanabilir. Günümüzde neredeyse her çocuk teknolojik cihazlarla haşır neşir durumda. Bu durumda okullarla geleneksel yöntemlerle sadece tahta, öğretmen ve kitapla öğrencileri ders içerisinde tutmak oldukça zor olmaktadır. Bunun dışında bazı okullarımızda kütüphane, kitap eksikliği de eğitimi olumsuz etkiliyor.
* Son olarak en büyük ve düzeltilmesi en zor sorunumuz velilerimizin eğitime verdikleri önem, eğitime bakış açıları. Eğitim seviyeleri yüksek olan bölgelerimizde eğitimdeki başarının yüksek olması biraz da bununla ilişkilendirilebilir. Eğitim ailede başlar, okulda devam eder. Aile eğitime gereksiz gözüyle baktığında çocukların gözünde bu algıyı değiştirmek imkansız hale geliyor. Bütün çabalar sonuçsuz kalıyor.
* Türkiye eğitim sisteminde eşitliği ve başarı sağlamak için ayrı bir eğitim fonun kurulması lazım. Bu fonda biriken paralar ile sadece ihtiyacı olan okullara ve öğrencilere destek verebiliriz.
Yorum Yazın