Ekonomik Kriz'de Esnafın durumu
* Türkiye’de faaliyet gösteren 300 bin civarında küçük mahalle esnafı diye tabir edilen işletmelerde borçluluk oranı yüzde 75 olarak gerçekleşti.
* Bu yıl ilk çeyrekte borcum var diyen esnafın yüzde 30’u hem bireysel hem ticari kredi borcu olduğunu dile getirirken, kredi borcum var diyen esnafın yüzde 20’u ise tekrar kredi çekme eğilimine içinde olduğunu dile getirdi.
* Türkiye’de 30 bölgede bin 450 bin esnaf ile yapılan araştırmada Covid 19 salgının ve Rusya Ukrayna savaşının küresel çapta etkisi küçük esnafı büyük ölçüde etkiledi. Geçen yıl AVM ve mağazaların kapanmasıyla tüketiciler online ticarete ve küçük esnafa doğru yöneldi. İlk dalga küçük esnafı büyüttü. Bu süreçte veresiye defterinin yerini kredi kartı almaya başladı. Bu yılın ise aşıyla beraber temkinli bir açılma yılı olması piyasaları bir kısım rahatlattı. Veresiye düştü kart kullanımı arttı
* Araştırma sonuçlarına göre bakkallarda kredi kartı ile yapılan ödemelerin aylık ciro içindeki payı, 3 aylık artış trendiyle yüzde 29’dan yüzde 32’ye yükseldi. Buna karşın veresiyenin payı 3 aylık düşüş trendiyle birlikte yüzde 9’dan yüzde 7’ye düştü. Kendisi de finansal zorluk içinde olan bakkal esnafı, vatandaşın veresiye yazdırma talebini kredi kartına yönlendirdi.
* Son zamanlarda yaşanan tedarik zincirinin neden olduğu ham madde sıkıntısı Dünya genelinde 1929 yılında yaşanan ekonomi burhanın bir benzeri olmasına neden oldu. Bu ekonomik daralması faizi ve döviz kurlarını büyük ölçüde etkiledi.
* Ne yazıkki Türkiye'de bu ekonomik krizden büyük ölçüde etkilendi. Özelikle küçük esnaf bu ekonomik daralmayı en cok hisseden kısım oldu. Esnafı ayakta tutmak için devletin acilen yeni bir ekonomik bir paket hazırlaması gerekir. Bir kısmı hibe olarak bir kısımda düşük faizli kredi imkanları sağlamak
lazım.
Yorum Yazın