Hatay Antakya'da Yerinde Dönüşüm Ne Kadar Mantıklı
Hatay Antakya'da Yerinde Dönüşüm Ne Kadar Mantıklı
Antakya geçmişte yedi defa yıkıldı yedi defa yapıldı, ne yazık 'ki hiçbir ders alamadık. Son olarak Kahramanmaraş depreminde en büyük yıkım ve can kaybı ne yazık ki Hatay Antakya da yaşandı.
Antakya ilçesinin yüzölçümü 703 km²'dir. Antakya, coğrafi konum ve yüzölçümü bakımından Hatay'ın 2.büyük ilçesidir. Akdeniz bölgesinin doğu ucunda, kıyıdan 22 km kadar içeride olan kentin denizden yüksekliği yaklaşık 80 m'dir. Kuzeyde Nur Dağları (Amanos Dağları) ile güneyde Kel Dağ (Cebel-i Akra) arasında kalan Aşağı Asi Vadisi'nin başlangıcında, Kel Dağı'nın kuzeydoğusunda, 440 m rakımlı Habib-i Neccar Dağı'nın eteklerindedir. Kentin kuzeydoğusu'na doğru gelişen ve Hatay çöküntü alanının ortasında yer alan Amik Ovası, zirai potansiyeli çok yüksek kalın bir alüvyal toprak tabakası ile kaplı olup, aynı zamanda ilin en büyük toprak düzlüğünden meydana gelmiştir.
Antakya'nın yerleşim zemininin yapısı alüvyal olması zemin sıvılaşmasına neden oldu. Bu yüzden Kahramanmaraş depreminde büyük yıkıma neden oldu normalde 7,8 şiddetindeki deprem Antakya da 9 şiddetinde hissedildi bu nedenle yıkım ve can kaybı diğer illere göre daha fazla oldu. Depreme karşı dayanıklı yapılar bile zemin sıvılaşması nedeniyle büyük hasar aldı. Yıkılmayan binalar bütün hâlde yan yattı devrildi . Hatay Antakya'da yıkımın olduğu yerleşim alanlarında zemin sıvılaşmasının ne kadar büyük bir risk olduğu bir kez daha görüldü.
Hatay Antakya'da yerinde dönüşümün çok iyi bir şekilde yapılması lazım. Özellikle zemin sıvılaşması olan yerleşim alanlarına imar izni kesinlikle verilmemesi lazım. Yeniden yapılan yerleşim yerlerinde imar izni bir kat ile üç kattan fazla olmaması gerekir. Dikey imar yerine yatay imar tercih edilmelidir.
Şunu unutmayalım; Hatay Antakya birinci dereceden deprem kuşağında geçmişte yedi üzerine onlarca yıkıcı depremler oldu. Hatay Antakyalı olanlar bilir tarihte yedi defa yıkıldı yedi defa yeniden kuruldu diye Halk arasında bir deyim vardır. Ne yazık ki bizde sekizinci yıkımı yaşadık. Cumhuriyet tarihinin en büyük depremi Kahramanmaraş depremi olarak tarihe geçti. Hatay Antakya'da depreme karşı bilinçli bir imar planı yapılması lazım çünkü geçmişte olduğu gibi gelecekte de yine büyük depremler olacak. Bizden sonraki kuşaklar da aynı acıları yaşamasın.
Antakya depreminde ailecek 15 saat enkaz altında kalan bir baba olarak buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen hiçbir Rant ve çıkar peşinde koşmadan Hatay Antakya yı sağlam zemine, depreme dayanıklı bir şekilde yeniden yapalım. Gerekirse şehir merkezini zemini sağlam bir yere taşıyalım. Artık can kayıplarımız olmasın. Unutmayalım ki deprem değil plansız, eksik, sağlam olmayan yapılar ve zeminler insanları öldürüyor.

Yorum Yazın