HATAY BÜYÜK BİR DEPREM NE KADAR HAZIR
* Hatay ve Antakya'nın birinci deprem kuşağında olduğunu biliyor musunuz birçok kişi belki 'de bilmiyor. Özelikle Antakya iki büyük fay hattının üstünde kurulmuş bir tarihi bir kent geçmiş tarihlerde birçok deprem yüzünden yerle bir olmuş Antik bir bölge
* Antakya'nın altından iki fay hattı geçer birincisi Kuzey Anadolu Fayı ikicisi ise Doğu Anadolu Fayıdır. Bu fayın biri Asi Nehri'nin altında diğeri ise Yeni çevre yolu civarından geçer.
* Hatay Antakya'da geçmişte 7 ile 9 şiddetlerinde birçok depreme maruz kalmıştır. Geçmiş tarihte 1822 ve 1872 yıllında 9 şiddetinde , 1875 yılında ise 7 şiddetinde birçok kez büyük depremler olmuş ve birçok can ve mal kaybı oluşmuştur.
* Hatay Antakya deprem açısından en az İstanbul kadar risk taşımaktadır.1875 ten beri Antakya ve Hatay çevresinde 7 ve daha büyük bir deprem gerçekleşmedi. Hatay'dan geçen bu iki büyük fay hattı 148 yıldır hiç Hareket etmedi. Bu iki fay bir suskunluk içindedir.
* Er ya da geç Hatay ve Antakya çevresinde büyük ve yıkıcı bir deprem olacak. Peki Hatay ve Anyakya halkı olarak bu deprem gerçeğine ne kadar hazırız. Bence böyle bir hazırlık çok az. Büyükşehir ve ilçe Belediyeleri ve Kamu kurumlarında deprem ve afet planı ne yazık 'ki yetersiz
* İlk olarak Hatay ve Antakya çevresinde depremin yıkıcı etkisine karşı Halk bilinçli bir şekilde bilgilendirilmeli toplama merkezleri halka reklamlarla iletilmeli ve depremden Sonra nasıl davranılmalı anlatılmalı. Depremde yıkılma ihtimali riskli olan konutlar tespit edilmeli. Bu tespit edilen konutlara göre depremden sonra müdahale ve toplanma merkezlerinin planları yapılmalı.
Ve bu risk arz eden konutlar planlı bir şekilde Büyükşehir ve İlçe Belediyeler Çevre şehircilik ve Bayındırlık bakanlığı ile birlikte konutların zemine göre ada parsel olarak kentsel dönüşüm planları yapılmalıdır
* Ne yazık 'ki Hatay ve Antakya da çok az kişi deprem gerçeğinin farkında. Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeler kentsel dönüşümün bilincinde değiller. Allah korusun Hatay Antakya çevremsinde 7 şiddetinde ya da daha büyük bir deprem olursa özelikle Antakya nın %70 i risk altında. Böyle bir durumda en az 10 bin can kaybı olabilir. Bunun vebalini kim ödeyemez ?
* Hatay ve Antakya çevresinde Kentsel dönüşüm acilen hızlandırılmalıdır. Büyük şehir ve diğer belediyeler ve Çevre şehircilik bakanlığı bu konuda çok yavaş. Sadece Antakya belediyesi emek mahallesinde bir proje yaptı ama çok yavaş işliyor.
* Vatandaş sadece kendi ve devletin verdiği kredi ve kira yardımı ile müteahhitlerle anlaşarak kentsel dönüşüme katılıyor. Ama bu yeterli değil çoğu vatandaş metre karesi 6000 TL' ye yaklaşan maliyetler yüzünden kentsel dönüşüme sıcak bakamıyor.
* Hatay Büyük şehir belediyesi ve diğer belediyeler toplanıp kentsel dönüşümü hızlandırmak ve cazip hale getirmek için kentsel dönüşüme katılan binalara destek ve kolaylık tanıması gerekir
* Böylece hem bina sakinleri için uygun bir maliyet ve müteahhitler içinde cazip bir kentsel dönüşüm olur. Böylece düzenli , planlı, depremlere dayanıklı bir şehrimiz olmuş olur.
Yorum Yazın