Kentsel Dönüşüm ve Deprem Gerçeği ile Hatay ve Antakya
Kentsel Dönüşüm ve Deprem Gerçeği ile Hatay ve Antakya
* Kentsel dönüşümünün asıl amacı o şehir deki insaları ve yapıları depremin yıkıcı ve ölümcül felaketlerinden korumak için eski ve çürük yapıların yıkılıp yeniden depreme dayanıklı yapılması yada mevcut iskanların yıkılarak başka bir sağlam bölgeye taşınmasıdır.
* Hatay ve Antakya nın birinci deprem kuşağında olduğunu bilyormusunuz bir çok kişi belkide bilmiyor, Antakya da iki büyük fay hattının üstünde kurulmuş bir tarihi bir kent geçmiş tarihlerde bir çok deprem yüzünden yıkımıştır.
* Antakya' nın altından iki fay hattı geçer birincisi Kuzey Anadolu Fayı ikicisi ise Doğu Anadolu ve Ölü Deniz fayıdir. Bu fayın biri Asi Nehri'nin altında diyeri ise Yeni çevre yolu civarından gecer.
* Hatay Antakya cevresinde tarihten bu yana 9 ile 7 şiddetlerinde bir cok deprem olmuştur. Enson 1822 ve 1872 yıllında 9 şiddetinde , 1875 yılında ise 7 şiddetinde büyük depremler olmuş ve bir cok can ve mal kaybı oluşmuştur. Hatay Antakya deprem açısından en az İstanbul kadar risk taşımaktadır.1875 ten beri Antakya ve Hatay çevresinde 7 ve daha büyük bir deprem gerçekleşmedi yani bu iki fay hattı 143 yıldır hareket etmemiştir. Büyük bir suskunluk içindedir.
* Hatay Antakya çevresinde Kentsel dönüşüm, deprem riski göz önüne alınarak, planlı, düzenli yapılmalı ve eski yapıların münkün oldukça tek tek değil parsel olarak yapılması gerekir yada zemin deprem tüzüğününe uygun değilse sağlam bir zemine parsel olarak taşınması gerekir.
* Ama bizim Antakya da kentsel dönüşüm tamamen bir fiyasko iş tamamen bir rant ve kendi halinde gidiyor. Kimse deprem gerçeğinin farkında değil. Büyük şehir ve diğer ilçe belediyeler kentsel dönüşümün bilincinde değiller. Allah korusun Hatay Antakya çevrensinde 7 yada daha yüksek bir deprem olursa özelikle Antakya nın p i risk altında. Böyle bir durumda bunun vebalini kim ödeyecek ?
* Hatay ve Antakya çevresinde Kentsel dönüşüm acilen hızlandırılmalıdır. Büyük şehir ve diğer belediyeler bu konuda çok yavaş. Sedece Antakya belediyesi emek mahalesinde bir proje yaptı ama Antakya sadece emek mahallesinden ibaret degil.
* Vatandaş sadece kendi ve devletin verdiği kredi ve kira yardımı ile mütaahitlerle anlaşarak kentsel dönüşüme katılıyor. Ama bu yeterli değil çoğu vatandaş metre karesi 1000 TL' ye yaklaşan maliyetler yüzünden ve yeni imar kanununda evlerde ve binalarda küçülmeler yüzünden kentsel dönüşüme sıcak bakamıyor.
* Bir örnek verirsek bir adamın iki artı bir yani 100 metre kare dairesi varsa 100 bin TL' ye mal oluyor. Evi 140 yada 160 metre kare ise bu fiyatlar 160 bin TL geliyor nerdeyse bir ev fiyatı.
* Hatay Büyük şehir belediyesi ve diğer belediyeler toplanıp kentsel dönüşümü hızlandırmak ve cazip hale getirmek için kentsel dönüşüme katılan binalara bir kat fazla çıkma izni vemesi lazım. Bir kat fazla izin verilmesi demek insaat maliyetinin en az 0 ile @ düşmesi demek.
* Böylece hem bina sakinleri için uygun bir maliyet ve mütahitler içinde cazip bir kentsel dönüşüm olur. Böylece düzenli , planlı, depremlere dayanıklı bir şehrimiz olmuş olur.
Oğuz Kağan Neşeli