Reklamı Geç
Hatay Alo Böcek
Alo Böcek
Dilan Polat
Dilan Polat
Oğuz Kağan Neşeli

Oğuz Kağan Neşeli

Mail: [email protected]

Kızıl Elma Ne Demek Kızıl Elma Ülküsü Nedir?

Kızıl Elma Ne Demek Kızıl Elma Ülküsü Nedir?

 

*Zeytin Dalı Harekatın da  (Afrin operasyonunda) bir muhabirin ''İstikamet neresi?'' sorusuna, askerimiz ''Kızıl Elma'' yanıtını verdi. Mehmetçiğimiz bu yanıtı sonrasında, Kızıl Elma gündemde yerini alarak büyük bir merak konusu haline geldi.  Peki,  Türk milliyetçiliğinin önemli bir sembolü olarak nitelendirilen Kızıl Elma Ülküsü nedir? Türk devletleri için bir amacı ve hedefin göstergesi olan Kızıl Elma ne demek?

* Kızıl Elma, öncelikle Türk milliyetçiliğinin önemli bir sembolü olarak kabul edilmektedir. Türk devletleri nezdinde bir hedefi ve amacı ifade eden Kızıl Elma; ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi belirtir. Kimi zaman ise cihan hakimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealinin göstergesidir.

* Kızıl Elma Ülküsü, yeniçeriler arasında yaygınlık kazandırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ziya Gökalp, bu simgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

* Kızıl Elma imgesinin ne zaman, nasıl ve nerede ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte bu konuyla ilgili yaygın bir anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu yönündedir. Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen bir cihadın sembolü olduğu anlayışı hakimdir.

* Kızıl", Türk kültüründe genellikle kıymetli sayılan bir renk; "elma" ise mistik bir yanı bulunan; bolluk, bereket, şifa kaynağı olarak görülen bir meyvedir. Ancak Kızıl Elma sembolleştirilmesinin elmaya değil, Eski Türklerde Güneş ve Ay’ı anlatan kızıl topa dayandığı düşünülür. Bu top, ‘muncuk’ adıyla bayrak ve tuğların tepesini süslemiş ve bazen zaferin işareti, bazen hakimiyetin sembolü, bazen de fethedilmek üzere hedef seçilen yeri ifade etmiştir.

* Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon’dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir. Kızıl elma kısaca
 

* Mutlak dünya hâkimiyetinin sembolüdür.

* Hakkın Hakan’ı göndereceği yerdir.

* Türk’ün gerçekleştirmek istediği ülküsüdür.

* İlahî ve sırlı bir bilgidir.

* Millî asabiyet, millî ahlâktır.

* Türk ordusunun manevi hedefidir.

* Türk’ün yüreğindeki coğrafyanın merkezi yerleşim bölgesidir.

Bütün bu anlamların iki düşünce etrafından birleştiği değerlendirmesi yapılabilir;

I- Kızılelma İlahî bir bilgi, bir sır ya da şifredir.

II- Kızılelma coğrafi bir mekâna ulaşma düşüncesi, “ideali”, ulaşılmak istenen bir yer veya diyardır.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Dilan Polat