Reklamı Geç
Vadi
Demirhanlar
Ekrem
Ceviz Ticaret
Osman Onbaşıgil

Osman Onbaşıgil

Mail: [email protected]

RAMAZAN’DA İFTAR ve FAZİLETİ

 

RAMAZAN’DA İFTAR ve FAZİLETİ

 

Her şeyin bir başlangıcı ve bir sonu var. Ramazan ayında tuttuğumuz günlük oruçlarımızın da bir başlangıcı ve bir sonu var.

Orucun başlangıç vakti; ‘imsak’, bitiş vakti ise, ‘İftar’ dır. İslam dininde oruç tutan her müslümanın, oruç tuttuğu günün sonunda güneşin batmasıyla birlikte orucunu açmasına ‘İftar’ denir. İftarın yapıldığı vakte ‘iftar vakti’ denir. İftar vakti, güneşin batımıyla başlayan Akşam Namazının girdiği vakittir. İftar vaktinin girdiği çeşitli vasıtalarla halka duyurulur.

Türk-İslam geleneğinde geçmişten günümüze iftar vakitleri; genelde yüksekçe bir tepeden veya yamaçtan iftar topu atılarak duyurulur veya mahalle aralarında davul çalınarak duyurulur.

Ama her iftar vakti, aynı zamanda Akşam Namazı vakti olduğu için her gün Akşam Namazı için okunan akşam ezanı aynı zamanda iftar vaktinin girdiğini de bildirir.

Müslümanlar, ilahi emir doğrultusunda oruç tutarak, gün boyu yemeyerek, içmeyerek ve diğer nefsani arzulardan uzak durarak Allah rızası için büyük bir irade ve sabır örneği gösterirler. İftar vaktinde ise oruçlarını açarak Allah için tuttukları orucu tamamlamanın hazzını ve mutluluğunu yaşarlar.

Sevgili peygamberimiz Hz.Muhammed âleyhisselam bir hadisinde: “Müslümanın iki sevinç ânı vardır. Biri oruçlunun orucunu açtığı andır, diğeri de Rabbine kavuştuğu andır.” buyurduğu gibi iftar vakti oruçlu için bir sevinç ve mutluluk anıdır.

Çünkü, gün boyunca yemeden, içmeden ve birtakım nefsani arzulardan uzak durarak Allah rızası için oruç tutan mü’min,iftar vaktinde o günkü orucunu tamamlamanın rahatlığı, huzuru ve mutluluğu içerisinde orucunu açar. Oruç tutarken sahuru geciktirmek ne kadar faziletli ise, orucu açmak için acele etmek de o derece faziletlidir.

Hz.Enes anlatıyor; “Rasûlullah, akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma bulamazsa kuru hurma ile açardı. Eğer kuru hurma da bulamazsa su ile açardı

Oruç, her ne kadar meşakkatli bir ibadet gibi görünse de, günün bitiminde, akşamleyin, iftar vakti oruçlunun orucunu açtığı anda duyduğu ve hissettiği hazzı ve mutluluğu hiçbir şeyle elde edemez. İftar sofrasında elde edilen feyiz ve mutluluk her şeye bedeldir. Bu duyguyu ancak, kâmil bir imana sahip olan ve o ânı yaşayanlar ve tadanlar bilir.

Ve mü’min oruç tuttuğu günleri ve yaptığı iftar anılarını hayatı boyunca unutmaz. İftarlar, bir yönden o günün orucunu tamamlamanın mutluluk ânı olurken diğer yandan da Allah’ın verdiği nimetlerin kıymetini ve değerini anlama ve O’na şükretme ânıdır.

Bu nedenle her müslüman, yaptığı iftarın ardından, verdiği sayısız nimetlerden dolayı Allaha şükretmeyi unutmamalıdır!.. Peygamberimiz iftarını açtıktan sonra şu duâyı okurdu: “Allah’ım sana iman ettim, sana tevekkül ettim, senin için oruç tuttum, senin rızkınla iftar ettim..” ftarlar, her akşam dede ile torunları anne ile babayı ve çocukları bir araya getiren feyiz ve bereket sofralarıdır. Yoksul ile zengini, akrabalar ile komşuları, dostlar ile arkadaşları iftar sofrasında buluşturan birer vuslat ânıdır, kaynaşma ve buluşma vaktidir, sürûr ve şükür vaktidir.

Ramazanda iftar için hazırlanan yemek ve çorbayı biraz fazlaca yapıp iftar vaktinde yandaki komşuya göndermek de müslümanlığın ve iftarın feyizli âdetlerindendir. Bir gün Peygamberimiz Ebu Zer'e şöyle buyurdu: "Ya Ebâ Zer! Çorbanı kaynatırken suyunu bolca koy ve ondan komşuna da ver." Allah’ın rızasını kazandıran en güzel iftar; çoluk çocuğuyla evinde helal lokma ile yapılan iftardır. İftar davetinin en faziletlisi ise bir yoksulu iftar sofrasına davet edip iftar yemeğini onunla paylaşmaktır.

Günümüzde bunu yapabilen kaç Müslüman var acaba?.. Mü’minler Yüce Allahın: “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz. Muhakkak ki Allah, israf edenleri sevmez.” (Âraf-31) emrine uyarak İftarda az ve ölçülü yemelidir. Zira iftarın amacı; çok yiyip içmek ve mideyi tıka basa doyurmak değildir. Çok çeşitli bol yemekli gösterişli iftar sofraları kurmak da değildir. İftar; bir yandan Allah’ın verdiği nimetlere karşı O’na şükretmek, bir yandan da açlığın ve susuzluğun verdiği zahmeti hatırlayarak fakir ve yoksul insanları düşünerek merhamet ve cömertliğe yönelmektir!..

Orucumuzun feyizli ve ihlaslı olmasını istiyorsak; İftar geleneğimiz ve iftar soframız, Allah’ın emrine ve peygamberimizin sünnetine uygun olmalı.

İmanınız kavi, orucunuz makbul, ameliniz sâlih, iftarınız bereketli, ömrünüz feyizli ve mutlu olsun!..

(muallimosman)

 

vadi

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Yükseliş