TAKSİM CAMİİ 150 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU
* Taksim camisinin 150 yıllık geçmişi var. Günümüzde Taksime yapılan cami İslam'ı bir nişan sembolüdür. Taksim camisi yapılma hikayesi Osmanlı dönemine kadar uzanır.
* Osmanlı döneminde Taksim ve beyoğlu bölgesi. Gayri müslimlerin yaşadığı bir bölge idi. 1860 yıllarında Rusya ve Avrupa nın baskısı ile Taksim'de bir kilise ve cami yapılması karar verilir. Islahat Fermanı ile gayrimüslim vatandaşların kilise yapma ve tamir işleri kanunen kolaylaşır
* Taksim Meydanın İstiklal Caddesin'de eski Rum mezarlığının üzerine bir kilise inşa edilme girişimi bu sırada başladı.1860' yılında Rusya'nın desteği ile Taksim'de görkemli kubbeli bir kilise inşa edildi. Bu kilisenin yapılması İstiklal Caddesi'ndeki Ağa Camii'nin mütevazi silüetini gölgeliyordu. Ne yazıki Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde'de Taksim Meydanı'na bir cami yapılması bir şekilde günümüze kadar engellendi.
* Cumhuriyet tarihinde Taksim Camii konusundaki ilk ciddi yaklaşım Menderes Hükümetleri döneminde gündeme geldi. Ancak 27 Mayıs darbesi ile Menderes'in bu hayali gerçekleşmedi. 1965 yılında ise Başbakan Süleyman Demirel somut ilk adımı atar. Bakanlar Kurulundan Taksim Sular İdaresi'nin arkasındaki Ziraat Bankası ve Hazine'ye ait arazinin cami yapılmak şartıyla Vakıflar Müdürlüğü'ne satılması kararı çıkmıştır. 12 mart 1971 de Demirel Hükümeti Muhtıra görür. Muhtıra sebebi ile Taksime cami yapılması başka zama kalır.
* 1980'li yıllar'da dönemin Başbakanı olan Turgut Özal Taksim'e cami yapılması için bir vakıf kurar ama bürokratik sebebler nedeniyle kesintiye uğrar. 1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması ile Taksim Camii bir kez daha gündeme gelir. 1996 yılında Erbakan'ın Başbakanlığın'da kurulan REFAHYOL Hükümeti ile artık temel atma aşamasına gelinir. 28 Şubat 1997 MGK kararları ile bu planlar da alt üst olur. Taksim Camii 2012 yılına kadar bir daha Türkiye gündemine gelmez
* 2013 yılında Başbakan Erdoğan Taksim'e bir cami yapımı için harekete geçtiklerini açıklar. 19 Ocak 2017'de İstanbul 2 Numaralı Kültür varlıklarını Koruma Kurulunun onayına kadar ise bu konuda bir adım atılmamıştı. Planlama sürecinde birçok mimar gibi merhum ünlü Mimar Ahmet Vefik ALP in de görüşleri alındı. 17 Şubat 2017'de Taksim Camii'nin temeli atıldı. Böylece 150 yıl bir hayal olan Taksim Camii'nin yapımı tamamlandı. Taksim Meydanı yeni bir değer daha kazandı.
* Taksim yapılan cami Ayasofya gibi İstanbulun fethinin sembolüdür. Osmanlı'nın Sultan Abdülhamit ve Cumhuriyet döneminin Menderes'in Demirel'in Özal'ın ve Erbakan'ın bizlere bıraktığı bir mirastır. Gezi olaylarında zulüm 1453 başladı pankartlarının açılması bu yüzdendir. Türkiye düşmanlık edenlerin yıllarca bir şekilde engellediği Taksim camisi nihayet açıldı.Böylece İstanbul'un Fethi tamamlamış oldu.
* İşte bu gerçekleri ve geçmişi yeni nesile ve gençlere çok iyi anlamak lazım Taksim camisinin Türkiye için ve Müslümanlar için ne anlama geldiğini çevrenize anlatmamız lazım Taksime yapılan cami sadece bir yapı değil asıl önemli olan manevî değeridir. Taksime yapılan camide kimin emeği geçmişe onlardan Allah razı olsun.
Oğuz Kağan Neşeli
Yorum Yazın